Shopping Cart
Sono Sentrallager fra et bærekraftig perspektiv
Lager og industri
03.05.2024
Rundt 40 personer jobber fordelt på ulike avdelinger ved Sonos sentrallager i Sarpsborg og Tranås (SE). Lagerene på henholdsvis 11 500 og 22 000 kvadratmeter rommer avdelinger for lasting, inngående varer, pakking, lagerplukking, montering m.m. Alle disse avdelingene jobber på en eller annen måte med bærekraft. Omstillingen til et bærekraftig samfunn pågår stadig, og i takt med dette ønsker vi oss å omstille oss og ta i bruk en mer bærekraftig tilnærming.

Bærekraft for Sono inkluderer ikke bare miljøaspektet, men også sosial bærekraft. Sono ønsker å være en attraktiv arbeidsgiver og arbeidsplass og for å oppnå dette jobber vi med våre ansattes sikkerhet, øke våre ansattes kompetanse, sikrer gode arbeidsforhold og ikke minst jobber vi for å være en så ergonomisk arbeidsplass som mulig. På Sono sitt sentrallager får lagerpersonalet oppleve dette gjennom en rekke ulike aktiviteter. Nedenfor er noen punkter knyttet til bærekraft, miljø og sosialt som vi jobber aktivt med og er stolte av å presentere.

Personlige tilpasninger

Med kvalitetsklær som for eksempel tilpassede vernesko med både vektreduksjon i hælen og stålhette, gir vi våre lageransatte trygghet og det riktige fottøyet for at kroppen skal ha det bra. Ved monterings- og pakkestasjonene står personalet på en myk avlastningngsmatte ved høydejusterbare bord for en ergonomisk og bærekraftig arbeidsstilling. Her kan det tilpasses den som bruker stasjonen og arbeidstrinnene som skal utføres. Det finnes også løfteinnretninger på monteringsstasjonene for å unngå tunge løft og belastninger på kroppen. Alt lagerpersonell er autorisert til å kjøre våre trucker, noe som reduserer risiko og ulykker.

Transport, emballasje og optimalisering

Når produkter pakkes og transporteres, benyttes brukte engangspaller i standard dimensjoner når arbeidet tillater det. Engangspallene har en kvalitet som tilsier at de skal kunne gjenbrukes, noe lageret vurderer løpende for å holde pallebruken nede. Når lange plater skal transporteres, benyttes tilpassede egenbygde paller. På denne måten reduseres transportskader og dermed svinn. Med redusert svinn trenger ikke nye varer å produseres, noe som sparer våre ressurser.

Når et produkt går ut til kunde er det som regel bølgepapp som brukes som emballasje. Bølgepapp er mer miljøvennlig enn plast og er også nedbrytbart. I den grad det brukes plast, er det gjort forsiktig og i minst mulig grad. Når produkter pakkes i plast gjøres det med strekkfilmplast, noe som gir minst mulig forbruk. Med strekkfilmplast kan du få ut mer plast per rull da den er veldig tynn. Strekkfilmplast sikrer effektivt varene på pallen under transport og ved lagring, noe som også bidrar til mindre skade på varene. Som tidligere nevnt vil mindre skader gi mindre produksjon og forbruk. Når pallene så kjøres på lastebiler sørger lagerpersonalet for at plassen er optimalisert og at færrest mulig lastemeter pakkes, gjerne 2,5 m i høyden om mulig.

Komponenter som kommer inn til Sonos Sentrallager er pakket i filt i stedet for forbruksemballasje. For filtene er det så et gjenbrukssystem slik at de brukes igjen og igjen. Lagerpersonalet sørger også for at skumemballasje som benyttes fra underleverandører - for eksempel rundt bord- og stolbein, igjen blir gjenbrukt når lageret sender varer ut til kundene. Så langt det er mulig gjenbrukes emballasje, det sparer både miljøet og lommeboken.

Når det gjelder transport har Sono avtale med Schenker. Schenker sørger på sin side for å ha miljøgodkjente lastebiler, som oppfyller miljøkravene til Euro 6. Schenkers miljø- og bærekraftsarbeid er enormt og de utvikler hele tiden sin virksomhet på riktig retning med fossilfritt drivstoff, bedre kjøretøy, utslippsfri transport, transporteffektivitet med mer. Det føles godt å samarbeide med Schenker som utfører en helhetlig miljøtankegang, og som faktisk kan bidra til å redusere utslipp.

Energiforbruk

2022 ble Sonos nyeste sentrallager i Tranås ferdigstilt. Med flytting til nye lokaler har det skjedd en hel del forbedringer energimessig. I dag er energibehovet per kvadratmeter ca 22,4 kWh/m2 i strømforbruk mot ca 94 kWh/m2 i tidligere lokaler. Det betyr at det nå bare brukes ¼ så mye strøm sammenlignet med tidligere. Når det gjelder varmeforbruket har det også blitt bedre. I dag er det 31 kWh/m2 mot 53 kWh/m2 i tidligere lokaler.

Sentrallageret i Tranås er sertifisert med BREEAM-SE, som er en miljøsertifisering. Sertifiseringen stiller strenge krav til at eiendommen bidrar sterkt til et bedre miljø. Dette er noe vi er veldig stolte av.

Oppsummert er det mye som gjøres fra et miljøsynspunkt for å endre til en mer bevisst og bærekraftig virksomhet.